Jeśli chcesz rozpocząć swoją przygodę z piwowarstwem, na początek najlepszym rozwiązaniem będzie Brewkit, czy ekstrakt słodowy z chmielem przyjmujący postać gęstego syropu w zasadzie już gotowego do rozpoczęcia procesu fermentacji. Brewkit zwykle sprzedawany jest z saszetką odpowiednio dobranych do niego drożdży. Dzięki temu początkujący piwowar nie musi główkować nad dobraniem odpowiedniej ilości i gatunku drożdży względem konkretnego typu piwa, jakie zamierza uwarzyć. To najprostszy sposób na przygotowanie smacznego piwa domowego. Przepis na takie piwo będzie co prawda dosyć kosztowy, ale niezwykle łatwy w realizacji. Idealny dla kogoś, kto dopiero zaczyna poznawać proces warzenia piwa i jeszcze nie ma wprawy w samodzielnym przygotowaniu zacieru pod fermentację. Jeśli masz Brewkit i drożdże, do uwarzenia piwa potrzebować będziesz jeszcze tylko zestawu podstawowego sprzętu i odpowiedniego poprowadzenia procesu fermentacji. Sprzęt do warzenia piwa z brewkitu Jeśli masz chmielową mieszankę słodową gotową do fermentacji, wystarczy Ci jedynie szklany balon lub specjalny pojemnik fermentacyjny z miarką. To drugie urządzenie wydaje się wygodniejsze w obsłudze, dlatego dla początkujących osób zaleca się właśnie użycie pojemnika fermentacyjnego, najlepiej takiego od razu wyposażonego w rurkę i kranik. Poza tym potrzebować będziemy również butelek i kapsli, a także kapslownicy do zamykania butelek napełnionych świeżym piwem. Zawsze możemy skorzystać z butelek PET, ale smak piwa zamkniętego w plastikowej butelce będzie dużo gorszy niż tego przechowywanego w butelce szklanej. Dodatkowo przy warzeniu piwa z brewkitu przydać może się także termometr, areometr oraz miarka do mierzenia poziomu cukru. Niemniej jednak jest to sprzęt opcjonalny, bez którego w ostateczności możemy się obejść. Piwo domowe – fermentacja To właśnie proces fermentacji decyduje o tym, czy piwo wytworzone domowym sposobem możemy uznać za trunek warty większej uwagi, czy też za trunek zupełnie nienadający się do spożycia. Warząc piwo domowe, fermentacja jest najważniejsza. Jeśli korzystamy z gotowego brewkitu jest to w zasadzie jedyny element, o którym musimy się odpowiednio zatroszczyć. Warto pamiętać, że po przygotowaniu roztworu z dodatkiem lub bez dodatku cukru, przed dodaniem drożdży temperaturę roztworu musimy obniżyć przynajmniej do 30 stopni Celsjusza. Zwykle prawidłowa fermentacja wymaga tzw. temperatury pokojowej w okolicach 18-22 stopni Celsjusza. W takich warunkach fermentacja trwa około tygodnia czasu. Po zakończeniu fermentacji piwo rozlewamy do butelek.